VEELGESTELDE VRAGEN

Sluit de moskee huwelijken af?

Onze moskee sluit geen huwelijken af. Wij raden mensen aan om een huwelijk op de gebruikelijke wijze te laten vastleggen; via het stadhuis en eventueel bij de ambassade of het consulaat. Zo is alles officieel vastgelegd en kom je achteraf niet voor negatieve verassingen te staan.
Het staat iedereen uiteraard vrij om de imam voor een bruiloft uit te nodigen.

Kan ik ruimte in de moskee afhuren?

De kantines en zalen van de moskee zijn ruimtes van de gemeenschap en dienen te allen tijde beschikbaar te zijn voor de moskeegangers. Daarom kunnen we deze ruimtes niet beschikbaar stellen voor privé gebruik.
Wil je een feestmaal aanbieden naar aanleiding van bijvoorbeeld een geboorte? Dat kan in de kantine aangeboden worden, maar dan voor iedereen. Mensen apart uitnodigen en anderen uitsluiten is geen optie.

Kan ik een certificaat van bekering krijgen?

Soms kan het voorkomen dat een ambassade of consulaat om een certificaat of bewijs van bekering vraagt. Bijvoorbeeld voor de hadj of oemra of bij een huwelijk. Onze moskee geeft een certificaat uit dat wij getuigen zijn van het uitspreken van de geloofsgetuigenis (shahada) in onze moskee. We kunnen immers niet aangeven of iemand daadwerkelijk moslim is.
We hanteren hier wel de volgende voorwaarden om misbruik te voorkomen.

  • De shahadah moet plaatsgevonden hebben in onze moskee voor een groep van onze gemeenschap
  • De bekeerling kan het certificaat pas vanaf een jaar na de geloofsgetuigenis
  • De bekeerling staat in de gemeenschap bekend als zijnde moslim en bezoekt de moskee regelmatig
  • Er wordt om een certificaat gevraagd door een officiële instantie

Overigens kan men geen rechten ontlenen aan het certificaat.

Kan ik een bericht ophangen in de moskee?

Heb je iets dat je belangrijk vindt om te delen met de moskee? Bijvoorbeeld een inzameling of een activiteit? Leg het voor aan het bestuur. Zij zal oordelen of het geschikt is om opgehangen te worden. De volgende zaken zijn hoe dan ook uitgesloten:

  • Commerciële uitingen
  • Politieke zaken
  • Oproepen tot demonstraties

Kan ik flyeren in de moskee?

Wil je flyers uitdelen of in de moskee achterlaten, dan zul je eerst aan het bestuur toestemming moeten vragen. Ook hiervoor geldt dat commerciële en politieke uitingen niet toegestaan zijn.

Biedt de moskee verzekeringen aan?

Onze moskee biedt geen verzekeringen aan, noch brengt het advies erover uit.

Biedt de moskee Hadj reizen aan?

Onze moskee organiseert geen Hadj of Oemra reizen. We adviseren onze leden om zelf een reisorganisator op te zoeken. Wij geven ook geen advies uit over reisorganisaties, en hebben er ook geen samenwerkingsverbanden mee.

Hebben jullie filialen buiten Amersfoort?

We krijgen regelmatig verzoeken van mensen ver buiten Amersfoort dat ze onze moskee willen bezoeken. Ze verwarren ons met een lokale moskee in hun buurt. Feit is dat veel moskeeën de naam El Fath dragen en geen van hen is aan elkaar gelieerd. Dus mocht je op deze site beland zijn bij het zoeken naar contactgegevens voor een ander moskee dan Moskee El Fath Amersfoort, raden wij aan om te zoeken op plaatsnaam.